maandag 6 december 2021

Max de Jong • 7 december 1948

Max de Jong (1917-1951) was een Nederlandse dichter. Zijn dagboeken zijn onlangs gepubliceerd.

3-5 december.

Maandag 6 december
Vannacht op tijd naar bed gegaan. Een uur of vijf diep geslapen, maar dat is blijkbaar genoeg geweest. Op tijd opgestaan. Edoch, om half elf verrees ook mevrouw Engel van heur sponde en om een minuut over half elf zette ze haar muziekmachine keihard aan. En de wanhoop nam weer de overhand.
HOE VIND IK TOCH GODVERDOMME EEN KAMER.
Brief aan Emile gepost. Me laten scheren. De daagse broek naar de kleermaker Sweelinckstr. gebracht, eind van de week halen. Schoenen naar schoenmaker Achtergr. gebracht. Begonnen, het excerpt van Gide in het net te tikken.
R.b.str. [aanduiding voor een etablissement waar De Jong vaak kwam, Regulierbreestraat?] Jaap Hijmans was er weer, is verliefd op zo'n blond kind maar durft niet.
Mijn blauwe broek is stomweg te klein. En ik heb slaap.
P.S. Gisteren op straat Esther en Käthe ontmoet, Esther trok een gezicht tegen me. Vandaag in de tram Hilde even gesproken, maar ik was niet in vorm.

Dinsdag 7 december
Vannacht op tijd naar bed gegaan, want ik was oververmoeid. Eerst een paar uur goed geslapen, toen wakker gelegen van de radio-zorgen, in de morgen nog een paar uur geslapen, zodoende lekker uitgeslapen. Afgezien van die radio-ellende zit ik ook weer erg om een vrouw verlegen.
Naar het gramofoonplatenconcert in Kriterion geweest, ik was net op het nippertje, allemaal jong grut, één charmant Indisch kind, maar toch niet om te veroveren.
R.b.str. Jaap was er, een beetje gek aan die grote tafel gezeten. Jaap gaat binnenkort weer naar Tsjecho-Slowakije.
Naar huis gegaan, de krant gelezen, maar de bonte Dinsdag-avondtrein stond aan. De straat maar weer op gegaan. Naar van Oorschot geweest, maar die was niet thuis. Het straatlopen voortgezet. Naar Henk Boekenoogen geweest. Niets te krijgen, hoogstens dat donkere gelijkvloerse geval, die Bouman is een oplichter. Gezellig gezeten, Jaap was er stomtoevallig ook, het lijkt wel of we aan elkaar getrouwd zijn.
Brief aan Geert geschreven over die subsidie en terloops over kamer. Dat ding van Aimé uitgelezen en met verwerpende brief terug gestuurd.
Al weer half zes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten