dinsdag 31 maart 2020

Esther van Vriesland • 1 april 1942

• Esther van Vriesland (1926-1942) was een Joods meisje dat in 1942 een dagboek bijhield, dat is gepubliceerd als Esther. Een dagboek. 1942.

Gorkum; 1-4-1942 (trein naar Dordt)
Hiep hiep hoera! V.A.K.A.N.T.I.E. De morgen was niet door te komen. We hebben van gym theorie gehad. Ieder om de beurt moesten we voor de klas gaan staan en dan werd er gezegd, wat er aan je mankeerde. Mijn nek moest meer naar achteren (!) meer niet.
De elektrische was vanmorgen 25 minuten over tijd, zodat ik lekker laat bij Hamburger binnenviel. Ik kreeg voor de verandering weer een standje, omdat ik naast Carry was gaan zitten, want Sera was er niet. Ze moest naar de dokter. Onder algebra heeft Clara voorgelezen. Daaronder hebben Sera en ik lol zitten maken, want het was zo'n ernstig verhaal en we waren juist in een vakantiestemming.
Duimel dan toch voor ... De zon schijnt gelukkig. Als zij het maar heel de vakantie volhoudt, dan kunnen we mieters fietsen. Op D.P. was de trein een kwartier over tijd. Iesje is mee gegaan tot Feijenoord, tot zover heeft hij een retourtje genomen. Ik wil ergens aan denken en toch weer niet. Weet je wat dat 'ergens' is? Och, je begrijpt me wel. Wat schrijf ik tegenwoordig in raadselen. Maar als iemand het leest. Toch ben ik anders ook bang om dingen op te schrijven, die ik graag zou willen zien, dat ze gebeuren. Weet je, het komt toch nooit uit.

Gorkum; 5-4-1942
Vrijdag zijn Aty en ik katjes wezen plukken. Wel een half uur lang liepen er twee jongens achter ons aan en eindelijk vroegen ze of ze met ons meemochten. Toen zijn we met z'n vieren gaan plukken en heb ik nog een bosje van één zo'n knul gehad. Ze kwamen uit Rotterdam. De volgende dag weer katjes plukken.
Gisteravond ging mijn hart hevig te keer. Vanmorgen kwam er een hele zwik uit Bommel: Ilse, mej. X, Alex en Henk S. Ik heb van Damen [leraar] huiswerk opgekregen, voor elke dag en moet dat volgende week laten zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten