zondag 1 maart 2020

O.C.A. van Lidth de Jeude • 1 maart 1945

Otto van Lidth de Jeude (1881-1952) was een Nederlandse waterbouwkundige en politicus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef hij in Londen. Hij was voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis en vanaf 1942 minister van Oorlog. Over de periode 1940-1945 hield hij een dagboek bij.
Het onderstaande fragment schreef hij in het Schotse Perth, gelegen aan de Tay, waar hij heen was gegaan voor een visvakantie.

1 Maart 1945
Tot mijn teleurstelling vanmorgen bericht, dat de rivier wederom een paar voet gewassen is - sterke stroom - noordoosten wind - geen vischweer. Dus vandaag slenteren door de stad en den dag van morgen afwachten. Ness - vader en zoon - beide ervaren visschers - hebben vandaag ook als een verloren dag opgegeven. Ik mag dat 'gelummel' wel voor een paar dagen, geheel in mijn eentje, zonder eenig contact met de bedorven Londensche lucht die ik zoo lang heb moeten inademen. Toch jammer, dat ik niet visschen kan - waarschijnlijk de laatste maal, dat ik daartoe de gelegenheid heb.
De motie van afkeuring van de houding der Britsche Regeering inzake Polen met 396 tegen 25 stemmen verworpen. Een overweldigende meerderheid, die den moffen alle hoop op oneenigheid tusschen de groote geallieerden zal ontnemen, al bluft Goebbels, dat zij te vroeg victorie kraaien.
Het museum van Perth bezocht. Allerhande verzameling opgezette wilde dieren en vogels, steenen en schelpen, vlinders en torren, schilderijen, waaronder ik een kleine Israëls en een Ten Kate ontdekte. Een 'gezellig' museum, bezienswaardig maar niet indrukwekkend.
'Henry the Eight' door Francis Hackett, uitstekend geschreven. Men krijgt geen hoogen dunk van de hoofdpersoon als karakter. Zijn huwelijken worden beheerst door politieke overwegingen en door zijn verlangen naar een mannelijken erfgenaam van den troon. Catherine van Aragon, dochter Mary van Schotland, gescheiden; 2. Anna Boleyn, dochter Elisabeth, onthoofd wegens beschuldiging overspel; 3. Jane Seymour, zoon Edward (the Boy King) jong gestorven, stierf haar natuurlijken dood, eenige dagen na haar bevalling; 4. Anna van Kleef, gescheiden; 5. Katheryn Howard, onthoofd wegens liefdesavonturen vóór haar huwelijk; 6. Katherine Parr, die als zijn weduwe achterbleef. Ik vond het de moeite waard om de geheele lijst nog eens neer te schrijven, hoewel overbekend.

2 Maart 1945
Heusch uit visschen vandaag, hoewel nog steeds hoog water. Vergezeld van Mr. Ness Jr. een vrind van Kalis, bekend als uitstekend visscher. Hij vangt een 13 lbs zalm en een paar kelts [ondermaatse zalm]. Ik vang geen zalm en een paar kelts. Er wordt in het vroege voorjaar gevischt met 'sprats', geele en roode vischjes. Het 'spinnen','spinning', is niet gemakkelijk. Ik heb er den slag nog niet van beet; het 'casten' 'casting' is niet gemakkelijk. Gelukkig is er nog een andere manier, dat 'harling' genoemd wordt, d.i. in een roeibootje wordt heen en weer gevaren en de hengel wordt niet opgehaald, nadat eenmaal het snoer in het water is. Mooi weer en zonneschijn.
Naar het station; geen kans op een 'sleeper' voor Zaterdagnacht, evenmin voor Zondagnacht en Zondag loopt geen dagtrein. Ik besluit morgen te blijven en zal dan maar met een'seat' morgenavond genoegen nemen. Een lange zit naar Londen, maar ik kan daarna uitslapen.
Roosevelt in USA teruggekeerd, alwaar hij in het Congres verschijnt en in een kloeke redevoering verslag van zijn reis uitbrengt. Hij is sinds twee jaren daar niet verschenen. Wordt in een rolstoel binnengereden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten