donderdag 6 augustus 2020

Klaus Mann • 7 augustus 1939

Klaus Mann (1906-1949) was een Duitse schrijver. Zijn dagboeken uit de periode 1933-1949 zijn uitgegeven als Opgejaagd, gedoemd, verloren (vertaald door W. Hansen).

Santa Monica, 7 augustus 1939
Lunch bij Aldous Huxley, die veel dikker is geworden en er nu een beetje Byron-achtig uitziet, en madame. George Cukor ook aanwezig – brengt vanwege een 'dieet' zijn eigen lunch in een mandje mee – en een oude Engelse toneelspeelster, Constance Colliar (?) (mooie verzopen stem). Groot Hollywood-geroddel over Chaplin, Helen Hayes, Paulette-Charly's vrouw -, enz. Huxley's koele, intensieve, zeer literaire nieuwsgierigheid (als hij bijv. Mr Hearst, met al zijn rijkdom eenzaam, boosaardig en ziek, vergelijkt met een 'grote figuur van Balzac').
Massa Huxley leent me een interessant boek: 'Want wie hellenisme en christendom als tegenstelling ziet, verbreekt de eenheid van de geestesgeschiedenis van het avondland...' Met Berthold Viertel en Isherwood naar het strand. Uitgebreid gesprek over de juiste handelwijze tijdens de oorlog, het intransigente pacifisme van radicale jonge Engelsen, Audens nieuwe 'antipolitieke' houding, enz.


• Klaus Mann (1906-1949), schrijver van Mephisto en zoon van de beroemde Thomas Mann, leidde een rusteloos, door drugs en doodsdrift gekenmerkt bestaan. Zijn dagboeken bevatten in telegramstijl gestelde verslagen en gedachten tegen de achtergrond van de roerige wereldgebeurtenissen van voor en na de Tweede Wereldoorlog. Hij pleegde zelfmoord in 1949.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten