zondag 5 maart 2023

Judith Herzberg • 5 maart 1980

Judith Herzberg (1934) is een Nederlands dichteres en toneelschrijfster. In 1980 hield ze tijdens de draaidagen van de film Charlotte (gebaseerd op het leven van de Joodse kunstenares Charlotte Salomon), waarvoor zij het scenario geschreven had, een dagboek bij, dat is gepubliceerd onder de titel Charlotte.

dinsdag 4 maart Na de slechte rushes van gisteravond is iedereen down, lijkt het. Irritatie op de set. Als Jerzy het heeft over het iets anders houden van een 'Kopf' zegt Frans: 'Das ist kein Kopf, das ist ein Personage.'
Dit vat hun probleem samen, met taalverwarring en al. Van Jerzy 's gevoelens weet ik niks, maar hij maakt eigenlijk voortdurend een nogal brommerige indruk. Hij lijkt me moe. Een moeilijk filmbaar iets, camera-technisch gezien, blijkt een tafelgezelschap te zijn. Soms lijkt het een zuiver meetkundig probleem, de shots zo te kiezen dat ze later gemonteerd kunnen worden zonder dat er iemand 'over de as gaat': omdat er een echt over-en-weer-con-tact moet zijn (dat wil zeggen dat iedereen zowel met zijn linker-, rechter- als overbuur praat) is het erg moeilijk de camerarichting (instelling) steeds zo te kiezen dat een gezicht niet om lijkt te klappen.

woensdag 5 maart Belde op verzoek van Frans 'Paulinka' op, om te vragen of ze zichzelf op de piano zou kunnen begeleiden, in kleine kring, of dat dat nooit voorkwam. Het kan. Als boodschap voor de actrice die haar speelt, geeft ze mee: zeg haar dat ik een vogelhuisje was. De rushes zijn goed. Iedereen opgelucht. Pim!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten