• Uit de runriek 'Mengelmaren' in de 50ste jaargang van Biekorf, geschreven door André Bonnez.
Kattefeest te Ieper
Met veel bijval werd dit jaar weer, op 13 Maart (2e Zondag van den Vasten) het Kattefeest gevierd. Het overzicht van de feestelijkheden van verleden jaar (Biekorf 1948, bl. 70) moet met enkele bijzonderheden aangevuld worden.
De Heraut die, rond den middag, de ‘Mare vander Feeste’ brengt, berijdt een wit paard en is vergezeld van een groep trommels en thebaanse trompetten. Hij verkondigt zijn ‘Mare’ op St Pieters, bij de Dikmuidepoort en onder het Belfort.
In den historischen stoet, 's namiddags treden nu ook op, een groep ‘lustig dansende, miauwende zwarte katten, door de schildknapen in toorn gehouden’. Zij worden gevolgd door den Nar en de kat Freya, in bedwang gehouden door den Beul.
Het toneel onder het Belfort onderging geen verdere ontwikkeling tenzij misschien in de oratorische fantasiën van den Stadsbaljuw: in zijn strafeis tegen de kat wordt nu een zekere dosis folklore van het huisdier ingeweven. De Ieperse kat is een zinnebeeld van de godin Freya geworden, het Venus-dier ‘oorzaak van al onze rampen en ongelukken’. Hier vooral gaat het Kattefeest nieuwe wegen op. In den naam Kattefeest is ‘katte’ een meervoud, en historisch is het feest steeds geweest het werpen van verscheidene - twee of meer - katten. Het feest krijgt nu echter ook zijn vedette in de kat Freya. De andere zusterkatten en kleine katjes vormen een naamloos gevolg van Freya.
De Kattefeestfoor op de Markt duurde dit jaar tot den volgenden Zondag.
B.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten