maandag 8 februari 2021

Esther van Vriesland • 9 februari 1942

• Esther van Vriesland (1926-1942) was een Joods meisje dat in 1942 een dagboek bijhield, dat is gepubliceerd als Esther. Een dagboek. 1942. Het origineel staat hier online.

Gorkum; 10-2-1942
Ik kon vanmorgen haast niet uit mijn bed komen van de slaap. Stella ook niet en we moesten ons 'haasten' naar de trein, want we hadden nog maar 20 minuten de tijd. We wilden best de trein missen en toen we voor het station kwamen, zagen wij, dat het al over negen was. Wij blij! Wij liepen voor de vorm hollend het perron op. Stella vroeg aan een man, of de trein naar R'dam al weg was, maar nee hoor, hij moest nog komen. Wat een wanbof!
Eindelijk, om half tien kwam hij. Gauw een plaatsje veroveren. Op Feijenoord ergens zijn we voor een paar dames opgestaan. Ik hing aan een handvat te bengelen. Een jongen pakte daar ook aan beet en dus hield ik lager vast. Zedig, hè? Ik voelde weer die hand van hem. Toen hield ik nog losser vast en warempel, het hielp nog niet. Tenslotte hing ik aan één vinger te bengelen en jé, die hand was overal. Toen heb ik maar helemaal losgelaten.
Het tweede uur was net begonnen, toen ik bij Van Praag binnenviel. Nu is het half drie en zit ik hier in een leeg lokaal met als gezelschap Simon H. en Abr. S., die zitten te schaken. Ik ga eens bij hen kijken. Ik heb met allebei een potje geschaakt. Van S. gewonnen en van Simon verloren.
De trein was ongeveer tien minuten over tijd, dus dat ging nog wel. Om 5 over kwamen Stella en ik op D.P. aan. In die tussentijd waren we in de noodwinkel van Frenk geweest, want Stella moest nog een paar staaltjes hebben en ik moest reuze nodig! Om bij half zes waren we 'thuis' en om 7 uur gingen we eten. Het is nu over negen en ik ga direct naar bed, want ik ben moe. Dàg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten