maandag 15 februari 2021

Ernesto Che Guevara • 15 februari 1967

Ernesto Guevara (1928-1967) hield tijdens de laatste elf maanden van zijn leven een dagboek bij. Het is in het Nederlands gepubliceerd als Boliviaans dagboek (Vertaling: Tineke Hillegers-Zijlmans en Frieda Kleinjan-van Braam).

15.2.67
Verjaardag van Hildita (11)
Vandaag rustig verder getrokken. Om tien uur vanmorgen hadden we de plek bereikt tot waar de macheteros gekomen waren. De rest van de weg is in langzaam tempo afgelegd. Om 5 uur vanmiddag kwamen ze ons melden dat ze bewerkte akkers gezien hadden. Om 6 uur werd dat bevestigd. Inti, Loro en Aniceto hebben we erop uit gestuurd om met de boer te praten. Het blijkt Michel Pérez te zijn, een broer van Nicolas, een rijke boer, maar hijzelf is arm en wordt door z'n broer uitgebuit, zodat hij bereid is om met ons samen te werken. We hebben niet gegeten omdat het al laat was.

16.2.67
We zijn nog een stukje doorgelopen om geen last te hebben van de nieuwsgierigheid van de broer en richtten ons kamp in op een hoogte die uitkijkt over de rivier, die 50 meter beneden ons stroomt. De plek is gunstig omdat we er niet verrast kunnen worden, maar verder niet erg comfortabel. We zijn begonnen met het aanleggen van een behoorlijke voedselvoorraad voor de tocht over de siërra tot aan de Rosita. Vanmiddag is het hard gaan regenen en dat duurde de hele nacht. Daardoor werden we in de uitvoering van onze plannen gehinderd. De rivier is weer gezwollen zodat we opnieuw zijn geïsoleerd. We zullen de boer 1000 dollar lenen zodat hij varkens kan kopen om vet te mesten. Hij heeft kapitalistische neigingen.

17.2.67
Het is de hele morgen blijven regenen: 18 uur regen. Alles is nat en de rivier is sterk gestegen. Ik heb Marcos erop uitgestuurd met Miguel en Braulio om een weg te zoeken die naar de Rosita leidt. Hij kwam vanmiddag terug en had toen 14 km afgelegd. Hij vertelde ons dat hij een kale heuvel had gezien die lijkt op de heuvel die wij La Pampa del Tigre noemen. Inti voelt zich ziek. Hij heeft teveel gegeten. Hoogte 720 meter (weersomstandigheden abnormaal).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten