zaterdag 13 juni 2020

Hans Christian Andersen • 13 juni 1847

Hans Christian Andersen (1805-1875) was een Deense (sprookjes)schrijver. In 1847 verbleef hij een dikke week in Nederland, op doorreis naar Londen.
Een keuze uit zijn dagboeken is gepubliceerd in Nooit rijk, nooit tevreden, nooit verliefd (vertaald door Edith Koenders).

Zondag 13 juni 1847
Nederland, een bijzonder vriendelijke en propere indruk, alle stadjes zien er zeer welvarend uit. Over Oldenzaal, Goor naar Deventer, waar het jaarmarkt was. Het is een grote vestingstad, prachtige huizen, wafelkraampjes, veranderde van route en ging niet naar Arnhem, dat een directe spoorverbinding met Amsterdam heeft, maar nam de diligence naar Utrecht; prachtige groene weiden, beukenbossen, hier en daar heidevelden, het buitenverblijf van de hertog van Oranje, zijn gemalin was naar de kerk, op de toren wapperde de Nederlandse vlag. De landweg geplaveid met bakstenen. Propere huizen. In Utrecht aangekomen, waar men me op het station eerst te weinig geld en toen verouderde munt teruggaf, waarop ik hier in Amsterdam verlies heb geleden. – Utrecht groot en belangrijk. Reisde eerste klasse, ik stak wat stoffig af bij de rest van het gezelschap. In één uur Amsterdam bereikt en uitgestapt bij Hôtel des Pays Bas! Een kamer met uitzicht op een bloementuintje gekregen, heel eenzaam en stil. Om negen uur naar bed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten