woensdag 13 april 2022

Ted Hughes • 14 april 1969

Ted Hughes (1930-1998) was een Britse dichter en echtgenoot van Sylvia Plath. Na haar zelfdoding kreeg hij een relatie met zijn minnares Assia Wevill, die in 1969 ook zichzelf doodde, en ook hun dochter Shura. De brief hieronder schreef Hughes enige maanden na de zelfdoding van Wevill. Uit: Ik wil nooit vergeven worden (vertaald door Nelleke van Maaren).

Aan Celia Chaikin
14 april 1969        Ms Emory

Beste Celia,
Ik had je al veel eerder moeten schrijven, maar ik was te kapot en niet in staat om met wie dan ook te praten over wat er is gebeurd. Je brief heeft me veel steun gegeven. Ik heb je in je brieven en door wat Assia me over je heeft verteld altijd sympathiek gevonden, en je schreef precies wat ik nodig had. Deze afgelopen weken heb ik in een waas van verbijstering geleefd. Alles is verschrikkelijk geworden, ik kan niet geloven dat ik nooit heb begrepen wat er werkelijk met haar gebeurde. Ons leven samen was zo ingewikkeld, vol oude geesten, en in de loop van de jaren zijn we tientallen keren bijna uit elkaar gegaan, maar toch hoorden we zo volledig en zo door en door bij elkaar dat het feit dat ze me herhaaldelijk op de proef stelde door te zeggen dat we beter voorgoed uit elkaar konden gaan, eigenlijk een soort slechte gewoonte was geworden, een deel van onze oude problemen, en toen ze dat dus op die laatste dag aan de telefoon herhaalde, was het niets nieuws, niets dat we niet al tientallen keren eerder hadden doorgemaakt. Ik heb het gevoel dat mijn leven nu volkomen leeg is. Ik weet dat als ik maar verhuisd was – als ik haar maar wat nadrukkelijker hoop had gegeven tijdens dat laatste telefoongesprek, ze oké zou zijn geweest. Maar ik was volkomen uitgeput en bijna malende door allerlei andere beslommeringen. Gewoonlijk kon een van ons de ander wel uit zo’n toestand trekken, maar die dag waren we allebei doodmoe – en toen handelde ze zo snel. Was ze maar een week weggegaan, waarheen dan ook, dan had ze me opgeschrikt uit mijn apathie en verwarring. Kleine Shura was het meest fantastische kleine meisje dat je je kunt voorstellen, vol vuur. En echt heel mooi. Ik ben ervan overtuigd dat ze het uiteindelijk gedaan heeft in een van haar krankzinnige, duivelse aanvallen. Ze heeft zelfs niemand van haar vrienden gebeld. Ik heb geen idee wat ik nu ga doen. Weg uit dit verdoemde huis, misschien weer in Ierland gaan wonen.De verschillende dingen zijn op weg naar je. Ze zullen over ongeveer drie weken aankomen, denk ik. Assia was mijn echte vrouw en de beste vriendin die ik ooit heb gehad, dat staat me dag en nacht elke minuut bij. Schrijf alsjeblieft af en toe.
Hartelijks, Ted


Celia Chaikin, een jongere zuster van Assia Wevill, woonde in Canada, net als hun ouders. Na een zoektocht naar huizen in Tyneside, waar Ted Hughes en Wevill een huis schijnen te hebben gevonden dat hun beiden beviel, was hij – via Manchester, waar hij optrad bij een dichtersavond – teruggekeerd naar Court Green, en zij naar haar flat in Clapham. Op 25 maart spraken ze elkaar weer telefonisch, en hun gesprek eindigde in ruzie, zoals eerder al zo vaak was gebeurd. Vlak daarna doodde Assia zichzelf en haar dochter op een manier die doet denken aan de zelfmoord van Sylvia Plath.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten