maandag 25 april 2022

George Gissing • 26 april 1889

George Gissing (1857-1903) was een Britse schrijver. Zijn treurige leven wordt uit de doeken gedaan door Geerten Meijsing in Tirade, aan de hand van dagboekfragmenten van Gissing.

‘Vrijd. 26 april [1889].
Een prachtige dag. 's Morgens een paar van Cicero's brieven gelezen. Om half twee uitgegaan en naar Kew Bridge gelopen, waar ik Plitt moest zien. De middag met hem in de Gardens doorgebracht. Dan verder naar de Harrisons in Gunnersbury. Laat thuis, onwel. Ik haat deze tijdverspilling. Niks gewerkt, natuurlijk. (...)

Zond. 28 april.
Een heel onbevredigende dag. Niets gedaan, niet echt iets gelezen; alleen wat zitten dromen boven Boswell. 's Middags een uur gewandeld. Deze lange onderbrekingen in mijn schrijven bevallen mij erg slecht; toch is het tamelijk duidelijk dat vrijdag, zaterdag en zondag over het algemeen vruchteloos zullen zijn. (...) Tot aan de avond vervelende dag; voel mij bezwaard. Voel mij nooit lekker als ik mijn werk onderbreek.

Maand. 29 april.
Weer een verpletterende inzinking. Plotselinge twijfels over mijn plot en totaal onvermogen verder te gaan. Een dag en nacht van ellendig piekeren, pogend veranderingen aan te brengen. Zal bijna alles moeten herschrijven wat ik gedaan heb. (...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten