dinsdag 26 april 2022

Judith Herzberg • 27 april 1980

Judith Herzberg (1934) is een Nederlands dichteres en toneelschrijfster. In 1980 hield ze tijdens de draaidagen van de film Charlotte (gebaseerd op het leven van de Joodse kunstenares Charlotte Salomon), waarvoor zij het scenario geschreven had, een dagboek bij, dat is gepubliceerd onder de titel Charlotte.

zondag 27 april
Begrijp ik nu meer van film? Minder dan ooit, maar mijn bewondering en verwondering groeien nog steeds. Het uithoudingsvermogen, na de nacht van vrijdag, gisteren weer door, vandaag ook, en alles met dezelfde bezeten intensiteit, met hetzelfde perfectionisme. Vandaag weer een paar scènes in het kleine huis, waar ik dus niet bij kan zijn; een parallel met Charlottes kofferpak-scène in Berlijn, nu hier. Ze pakt haar Leben oder Theater in, om het in veiligheid te brengen.
's Middags verhuizen we naar San Remo, waar, aan zee, een huis staat dat het huis van Dr. Moridini moet voorstellen.
Charlotte komt haar werk hier brengen, het is af, en ze voorvoelt gevaar. Later, na de oorlog, is Mrs. Moore weer in Villefranche teruggekomen, en nam zij Charlottes werk (dat aan haar opgedragen is) terug. Tijdens de oorlog werd het door de arts en zijn vrouw bewaard. 'C'est toute ma vie,' zou Charlotte gezegd hebben, toen ze het kwam brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten