zondag 12 juli 2020

Jean Cocteau • 13 juli 1953

Jean Cocteau (1889–1963) was een Frans dichter, romanschrijver, toneelschrijver, ontwerper en filmmaker. Een selectie uit de dagboeken die hij tussen 1942 en 1954 bijhield zijn in het Nederlands verschenen onder de titel Dagboek van een duizendkunstenaar (vertaald door Joop van Helmond).

13 juli [1953]
Corrida. Eerste stierengevecht te paard. Als je het niet met eigen ogen hebt gezien kun je je er de sierlijkheid niet van voorstellen. Het paard zo bij Velazquez weggelopen, de ruiter die het met zijn knieën bedwingt, de zwenkingen en de pijlsnelle vlucht als de stier chargeert. Tijdens het voorlaatste gevecht sprong een jongetje met een stok en een rode lap de arena in. Hij werd door de stier in de lucht gegooid en onder de voet gelopen. Iedereen dacht dat hij dood was. Afgezien van één gevecht, toen de matador door onhandigheid van een picador moest strijden met een uitgeput dier onder gejoel van de menigte, waren de gevechten heel fraai. Alle matadors kregen oren toegekend. 

Gisteravond met Tennessee Williams terwijl hij voor de landelijke radio werd geïnterviewd. De taalbarrière zorgde voor buitengewone misverstanden. Niemand verstond elkaar, maar uiteindelijk begrepen we elkaar uitstekend. Ik probeerde daarna uit te leggen wat hij had gezegd. Maar ik bracht het er niet veel beter af. Dat was overigens van geen enkel belang want in dit soort interviews blijft niets over van wat men had willen zeggen. Hem werd gevraagd wie volgens hem de twee grootste acteurs van Amerika waren. Hij antwoordde Marlon Brando en Greta Garbo. Hij voegde eraan toe dat Garbo nooit op de planken had gestaan, maar dat ze de grootste toneelspeelster zou zijn geweest als ze dat had gewild. Daarop zei ik dat Garbo door de muur van de roem heen was gedrongen en begon af te brokkelen. Dat ze nooit meer in een film of op het toneel zou verschijnen. Ik heb de pech gehad dat zij L'aigle à deux têtes had willen spelen, terwijl Tallulah [Bankhead] er in New York een puinhoop van heeft gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten