woensdag 5 juli 2023

Barend Rijdes • 6 juli 1958

Barend Rijdes (1910-1975) was een Nederlandse (Haarlemse) schrijver. Na zijn dood zijn zijn Literaire dagboeken in drie deeltjes gepubliceerd. 

6 juli 1958
Marianne ontkent dat mijn werk negatief van aard is. Zij zoekt het tekort van bijvoorbeeld "Op Losse Schroeven" meer in de sfeer — wat mij onwaarschijnlijk voorkomt — en in een gebrek aan vaart, aan handeling. Dit laatste kan mij zeker verweten worden, in het algemeen, maar voor de genoemde roman geldt het niet, en de vaart komt, dacht ik, steeds meer in mijn werk. Vitaliteit — daaraan ontbreekt het een en ander. Ik kan het leven niet volledig aanvaarden, speel meer een aangenomen rol dan dat ik werkelijk met alle zinnen leef. Maar wie doet dat wel? en komt juist de kunstdrift niet voort uit een gebrek, een negatie dus en een afwijzing? En waar de psychologie ons duidelijk maakt dat elke houding reactie is op de tegengestelde, komen we er niet uit. We zitten in een slop, en we werken door.
Feestavond voor Tjebbo Franken, die vijfenzeventig jaar is geworden. Een goed feest, in allerhartelijkste stemming. Eerst de borrel aan de bar in Teisterbant [literaire sociëteit], daarna diner in Brinkmann. (...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten