zondag 1 november 2020

Jan Frans van der Straelen • 2 november 1798

Jan Frans van der Straelen (1731-1801) hield vele jaren een kroniek bij van de gebeurtensissen te Antwerpen. Na zijn dood zette zijn zoon zijn werkzaamheden voort. De kronijk van Antwerpen. Deel 6. 1797-1798. 

Den 2 November smorgens heel vroeg vertrok er crijgsvolk te voet en te peerd langs de St Joris- en Kipdorppoorten, naer Lier om tegens de boeren, die sij baenstroopers noemen, te gaen vegten. De boeren in de Luijthaghen, Mortsel, Edeghem, en daeromtrent liggende, waren intusschen opwaerts gegaen naer de kanten van Berlaer, en hooger naer het Kempenland. De soldaeten trokken binnen Lier en hadden onder den weg naementlijk te Borsbeek, eenige menschen sig nergens mede bemoeijende, jae selfs die in eenen stal den Rosenkrans leesde, geschoten en gekwetst en ook eenige huijzen geplondert.

Dezen morgent vielen de policiemeesters en eenige gendarmen in seker huijs in de Groendalstraet, wesende de werkschool daer in stilte misse gelesen wird, en daer vele menschen versamelt waren om dezelve te hooren en ook met den Alder Zielendag te communie te gaen. Sij doorsogten het huijs; dog de priester was seffens van den autaer gevlugt en had sig versteken. Zij hebben dan den missendiender mede genomen, en benevens de schoolmeesteresse Theresia Maes, op 't tugthuijs geset. Dit alles gaf grooten schrik onder degene zig aldaer bevonden, en ook onder alle welpijsende borgers, veele vreesden voor voordere rampen, dog had geen verder gevolg. De schooljouffe en den missendiender zijn eenige dagen daer naer onder causie losgelaeten.

Namiddag's gingen de policiemeesters en eenige gendarmen rond bij onse inwoonders welke naegelaeten hadden de geordonneerde matrassen, saergiën en hoofdpeulen te leveren, aenseggen, dat als dezelve dien dag niet gebrogt waren, sij met soldaeten sullen belijdt worden; veele voldeden wedrom uijt vreese.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten