maandag 9 november 2020

Eugène Delacroix • 10 november 1853

Eugène Delacroix (1798-1863) was een Franse schilder. Dagboekfragmenten en brieven van zijn hand zijn verzameld in Ik heb het niet over middelmatige mensen (vertaling: Joop van Helmond).

Donderdag 10 november 1853
Er is een Amerikaanse wetenschapper (in de Moniteur van vandaag) die, na op verschillende punten in de zee peilingen te hebben uitgevoerd, vaststelt dat de maan in geen enkel opzicht van invloed is op de getijden, waarvan de geleerden van diverse pluimage toch eensgezind overtuigd zijn. Wat een schandaal! Ik zie hen al met een hooghartige minachting hun schouders ophalen voor de theorie van deze verrader, die hun overtuigingen op losse schroeven zet en het geloof in de voorgangers schokt. Volgens de Amerikaan is de bodem van de zee net zo oneffen als de aardbodem, waar werkelijk niemand van zal opkijken; maar hij voegt eraan toe dat onderzeese vulkanen hier en daar bij tijd en wijle immense uithollingen doen ontstaan, waarin de wateren worden opgezogen en uitgestoten en zo de getijden veroorzaken. Ik ben voor noch tegen de maan, maar de nieuwe theorie lijkt me behoorlijk gewaagd. Hoe valt de regelmatigheid van de getijden te rijmen met deze diepten die worden uitgehold door onregelmatige verschijnselen, zoals de uitbar­stingen van vulkanen? Niettemin ben ik wel blij dat er af en toe een onverschrokken persoon opstaat om een openlijke aanval te doen op deze geleerde heren die zo zeker zijn van de doctrines die ze zelf niet hebben bedacht, omdat ze daartoe niet in staat zijn, en die blindelings zweren bij het woord van hun meester.


• Eugène Delacroix (1798-1863) was een van de grootste schilders van de Franse romantiek. Na zijn dood ging het gerucht dat Delacroix senior de befaamde politicus Talleyrand gevraagd had een kind bij zijn vrouw te verwekken, omdat hij een nakomeling ‘van geniale aanleg’ wilde. Talleyrand stemde in, waarna Eugène werd geboren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten