woensdag 18 november 2020

Hans Warren • 19 november 1959

Hans Warren (1921-2001) was een Nederlandse schrijver. Zijn dagboeken zijn in vele delen gepubliceerd als 'Geheim dagboek'.

19 nov. — 23.30 — Vandaag zijn Mabel en ik de hele dag (van 7 tot 22 u.) naar Utrecht geweest, naar de jongdierenshow 'Ornithophilia' in de Jaarbeurshallen. Glew had me verzocht de jonge duivin die ik van hem gekregen had in te schrijven om eens te kijken hoever die het in Nederland brengen zou. Ze had in haar klasse de eerste prijs, 1 ZZG. Ik geneerde me daar een beetje voor: de Ornithophiliashow is typisch een eigen-kweek show, en er met een eerste prijs gaan strijken wanneer je het dier niet zelf gefokt hebt, geldt als weinig sportief. Ik vind 'sport' toch al zo'n misplaatste term voor dit soort activiteiten. Ik zou het gebruik van het woord willen beperken tot bezigheden die lichamelijke inspanning en vaardigheid vereisen. Schaaksport, nee. Duivensport helemaal niet. Konijnensport, het wordt hoe langer hoe gekker. De aanduiding zal wel ontstaan zijn om een 'sportfokker' van een 'nutfokker' te onderscheiden: houd je een kip voor leg of vlees of enkel voor de liefhebberij, voor het mooi of voor een of andere bijzondere eigenschap.
Gefeliciteerd worden met een duif die je niet hebt gekweekt doet me geen lol. Trouwens: heel deze kant van dit wereldje is me ietwat vreemd. Gelukkig wisten de betrokkenen hoe de vork aan de steel zat - haast al de Dairy-Showbezoekers waren ook in Utrecht aanwezig.

20 nov. — De jonge wielewalen bleken een vrouwtje en een mannetje te zijn, maar ondanks alle goede zorgen is op 17 november het vrouwtje doodgegaan en vandaag het mannetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten