dinsdag 19 januari 2021

P.J.M. Aalberse • 20 januari 1919

Piet Aalberse (1871-1948) was een Nederlandse katholieke politicus. Hij hield van 1891-1947 een dagboek bij.

maandag 13 januari 1919
Bespreking over de lijkverbranding. Dat is een der lamste questies waarvoor wij komen te staan. Hoe we ’t ook doen, we doen ’t altijd verkeerd.
Dezer dagen kreeg ik bezoek van jhr. Van Weede, grootmeester van H.M. de koningin-moeder. Het geheele stalpersoneel – ’k meen negen man sterk! – is lid van een sociaal-democratische transportarbeidersbond geworden. ’t Bestuur vroeg nu een conferentie. Wat doen? ’t Leek me veel op ’n operette: dat bestuur in conferentie met jhr. Van Weede! Ik heb zoo goed mogelijk in de zaak geadviseerd en alles is tenslotte op z’n pootjes terecht gekomen.
De berichten uit België zijn zeer slecht: enorme werkloosheid, groote verwildering. In ’t leger gist ’t. Vele officieren zijn vlak voor den wapenstilstand door hun soldaten doodgeschoten. Men verwacht dat binnen twee à drie maanden een revolutie zal uitbreken. Ook ten onzent steeds meer berichten over dreigende stakingen.

vrijdag 17 januari 1919
Er komen steeds meer berichten over een komende, algemeene transportstaking: spoor, post, telegrafie en telefonie. Vertrouwde ambtenaren zijn bewapend om op de gevaarlijke uren in de rijksgebouwen te zijn. Vele Russen zijn opgepikt en geïnterneerd; 3500 zijn er naar Dantzig gezonden. Een inlichtingendienst wordt over ’t geheele land georganiseerd. In Amsterdam ziet men de toekomst nogal gunstig in. Wel verwachtte men er een groote staking in de bouwvakken. Ook in Den Haag is de burgemeester gerust. De nieuwe Perzische gezant is ’n bolsjewiek. Zoo ook in Zwitserland en Zweden. Aldus trachten de Russische bolsjewieken in andere landen, via Perzië, door te dringen!
Finantiën wil de toeslagen op de levensmiddelen gaan verlagen. ’t Kost teveel! Met Heemskerk heb ik me daar krachtig tegen verzet. ’t Is nu een veel te gevaarlijk moment. Liever wachten tot juli. Thans alom opgewondenheid, toenemende werkloosheid, nog steeds hooge prijzen; we kunnen alleen hopen dat in de zomer de economische toestand beter wordt.

maandag 20 januari 1919
Ruijs sr. is uit Brussel terug met gunstige indrukken. ’t Tegenwoordige kabinet is beslist tegen annexatie. Hymans heeft er te Parijs op aangedrongen dat de eigenlijke vredesconferentie te Brussel zal worden gehouden en tevens – althans zoo bericht De Stuers uit Parijs – dat deelen van Zuid-Limburg en Zeeuwsch-Vlaanderen bij België zullen gevoegd worden! De Engelschman Oppenheimer heeft dit ook aan Loudon meegedeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten