dinsdag 20 februari 2024

Corneille • 21 februari 1957

Corneille (Guillaume Corneille van Beverloo, 1922-2010) was een Nederlandse schilder. In 1957 was hij in Ethiopië, en hield toen een reisdagboek bij.

21 februari.
Het decor dat we sinds vanmorgen voor ons zien: hoge, koude bergen, bezaaid met reusachtige wolfsmelk, cactussen, distels, aloë's, overladen met oranje-rode klokjes, - alles van adembenemende afmetingen.

22 februari.
Terwijl de kilometers achter ons wegvallen, registreert mijn oog beelden: een edelman met zwarte sik te paard; zijn eega volgt hem met haar lange zonnescherm van gevlochten stro; een voornaam en trots heerschap, begeleid door schildknapen te voet, die de wapens van hun meester dragen: een geweldige sabel en lange, fijnbewerkte geweren; een onstuimige ruiter met vertoornde blik, op weg naar een feest, met lans en schild; boerinnen in lange rijen, gebukt onder het gewicht van grote waterkruiken, prachtig, antiek van vorm, waarvan ze de halzen dichtstoppen met welriekende planten, geplukt bij de hier zo talrijke bronnen; drukgebarende priesters of monniken, in de ene hand een bewerkt kruis, in de andere een vliegenmepper (een soort karwats).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten