donderdag 28 september 2023

Barber van der Pol • 29 september 1997

Barber van der Pol (1944) is schrijver en vertaler. In Lust en gratie stonden dagboekfragmenten van haar, onder de titel 'Leve de deadline'. 


Maandag 29 september
Hoe schrijf je een essay? Watts een essay? De tips die ik mijn studenten geef, zijn velerlei, en vooral gebaseerd op wat ze zelf doen. Ik kan ze weinig leren, wel veel afleren en een beetje stimuleren. Het geheim is dat je begint en al doende zonder te veel sturing je ritme vindt. Het lukt me vaak genoeg. De laatste week zit er echter de klad in omdat de fase waarin ik met dat essayboek zit de minst plezierige is, maar ook omdat ik me ervan bewust ben dat Anthony Mertens van uitgeverij Querido momenteel mijn nieuwe manuscript - fictie - leest. Op 9 oktober ga ik naar hem toe en dan oordeelt hij, hebben we afgesproken. Bij zo'n pasgebaard kind wordt al het andere wat wezensvreemd. Discipline kan helpen.
Ik hou van de maandag, als er weer post wordt bezorgd, als jongste dochter Johanna na haar weekend-escapades terugvalt in mijn ritme, 's Avonds na het eten - de hete bliksem die mijn moeder gisteren meegaf - naar koor. Er waren maar twee mannen, dus evenwichtig vierstemmig was het niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten