zondag 23 augustus 2020

Benoîte Groult • 24 augustus 1985

Benoîte Groult (1920-2016) was een Franse schrijfster, die grote bekendheid verwierf met Zout op mijn huid. De man die model stond voor de mannelijke hoofdpersoon was op later leeftijd lange tijd haar minnaar, en zocht haar jaarlijks op in Ierland, waar ze dan op vakantie was met haar man (die hen dan even alleen liet). Haar dagboeken van al die vakanties in Ierland zijn gepubliceerd als Journal d'Irlande, en in het Nederlands vertaald als Iers dagboek.

21 augustus
Vanochtend hebben Michèle Rossignol en Maurice Werther zich bij ons gevoegd. Als ik niet een zwak voor hem had sinds mijn studietijd, zou ik de zenuwen van hem krijgen. Bij zijn aankomst draaide hij zo'n grote drol dat de stortbak - die er een kwartier over doet om zich te vullen - hem pas na drie keer had verwerkt, ofwel na een half uur!
Hij volgt ons overal. Kurt en ik lagen in de zonnehoek, toen hij zich aankondigde met een hardnekkige hoestbui: hij wist dus dat hij stoorde. Ik heb ten slotte gezegd dat we wilden rusten. Twintig minuten later stond hij er weer.
Daarbij hoest hij zoals een kameel loeit!

23 augustus
Vanochtend veel zee-egels, overheerlijk, garnalen in overvloed, tapijtschelpen bij de vleet! Maurice is een goede visser, maar de knip heeft hij nog niet geopend. Die heeft hij trouwens ook nooit bij zich, dat is veiliger. Hij denkt goedkoper uit te zijn door een cadeau aan te bieden. Hij heeft aan Michèle voorgesteld iets te bedenken en het namens hem te gaan kopen.

24 augustus
Vanochtend twee uur gevist bij een zuidwester met kracht 5 tot 6 en drizzle. Ik had mijn waadpak aan. Een warme cocon. Michèle en Maurice liepen met laarzen vol water en doorweekte broeken. We kwamen verkleumd thuis. Maar met genoeg in de mand voor een fantastische lunch.

25 augustus
We hadden nog venusschelpen en garnalen. We veroorloofden ons een slappe vangst op een niet erg veelbelovende maar o zo mooie plek: Derrynane Beach. Na terugkomst smulden we van de restanten, met een salade van tomaat en avocado. Maurice nam drie kopjes koffie met iedere keer drie klontjes suiker erin, terwijl hij normaal gesproken nooit suiker neemt, zegt hij. Michèle wil niet geloven dat het komt doordat hij vrekkig is.
Ze heeft hem gedwongen ons vanavond mee uit eten te vragen. Hij betaalt hier immers niets. Ik wed dat hij alleen soep neemt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten