maandag 10 september 2018

Ernesto Che Guevara -- 11 september 1967

Ernesto Guevara (1928-1967) hield tijdens de laatste elf maanden van zijn leven een dagboek bij. Het is in het Nederlands gepubliceerd als Boliviaans dagboek (Vertaling: Tineke Hillegers-Zijlmans en Frieda Kleinjan-van Braam).

11.9.67
Rustige dag. Een paar mannen zijn stroomopwaarts de rivier gaan verkennen, andere de bergstroom. De eersten keerden tegen het vallen van de avond terug en meldden dat er waarschijnlijk een overtocht mogelijk was als de rivier nog iets meer zou zakken, en dat er strandjes zijn waar de dieren kunnen lopen. Benigno en Julio zijn de bergstroom gaan verkennen, maar zeer oppervlakkig en rond het middaguur waren ze terug. Nato en Coco zijn, geholpen door de achterhoede, de dingen gaan zoeken die zijn achtergebleven bij het oversteken van de muilezel; ze, hebben slechts een rugzak met patroonhouders voor de mitrailleur achtergelaten.
Er heeft zich een onaangenaam incident voorgedaan: El Chino kwam me zeggen dat Nato een heel lendenstuk heeft gebraden en voor zijn ogen opgegeten; ik ben woedend geworden op El Chino omdat hij degene was die het hem had moeten verhinderen, maar, toen ik de zaak verifieerde bleek het ingewikkelder te zijn omdat het niet mogelijk was te weten te komen of El Chino zijn goedkeuring aan deze daad had gehecht. Hij heeft verzocht om vervangen te worden en ik heb opnieuw Pombo op deze post aangesteld, maar het is een zware klap, vooral voor El Chino.
De radio maakte vanochtend bekend dat Barrientos had bevestigd dat ik al geruime tijd dood was en dat het allemaal propaganda was en — vanavond — dat hij 50000 pesos ($ 4200) uitloofde voor inlichtingen die er toe zouden leiden dat ik, dood of levend, gevangen genomen zou kunnen worden. Men zou zeggen dat de strijdkrachten hem een {onleesbaar) hebben gegeven. Men heeft in het hele gebied vlugschriften verspreid, waarschijnlijk met mijn signalement. Requeterán zegt dat men het aanbod van Barrientos als psychologisch kan beschouwen, want de vasthoudendheid van de guerrillero's is alom bekend, en dat zij zich voorbereiden op een langdurige oorlog.
Ik heb langdurig met Pablito gesproken; evenals alle anderen is hij ongerust over het gebrek aan contact en hij meent dat onze voornaamste taak het herstellen van het contact met de stad is. Hij heeft zich vierkant uitgesproken voor 'patria o muerte' en voor alles wat dat met zich meebrengt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten