• Gerrit Kamphuis (1906-1998) was een (religieus) dichter en letterkundige. Dagboekfragmenten van hem zijn gepubliceerd in het tijdschrift Liter.
12 Juli '36
Gistermiddag in A'dam gekomen. 's Avonds aanvullingstentamen. Daarna cineac en in De Kroon bier, croquet en een avondblad gelezen.
Vanmorgen met Betty naar tentoonstelling-Engelsche kunst in het Stedelijk Museum. Mijn verwachting was niet groot en is niet overtroffen. De Engelsche schilderkunst is deels zoetelijk, deels schraal en verstandelijk. Landschapsschilders als Turner en Constable zijn zeker de beste, vooral de eerste heeft een on-Engelsche fantasie en vaart in sommige doeken.
's Avonds naar concert onder Van Beinum. Brahms was vervelend, ondanks Elly Hey aan de vleugel. Diepenbrock's Vogels is verrassend en geestig, Bruckner had momenten van grootsche extase.
14 Juli 1936
Naar Rotterdam, tentoonstelling van Jeroen Bosch. Geertgen van St. Jans en Meester der Virgo inter Virgines aandoenlijk in hun vroom-houten bewegingen. Tallooze prachtige teekeningen en prenten.
Mooie dingen van Lucas van Leyden, waarop Duitsche kleederdrachten (tegenover de meer bourgondische van vroegeren). Jeroen Bosch zelf was minder talrijk vertegenwoordigd dan ik dacht; daardoor in lichte teleurstelling. Bovendien was het beroemde drieluik uit Lissabon nog niet gearriveerd. ['De verzoekingen van St.-Anthonius', uit Nationaal Museum te Lissabon.]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten