• Astrid Lindgren (1907-2002) was een Zweedse kinderboekenauteur. In 2015 is haar oorlogsdagboek gepubliceerd (Nederlandse vertaling).
1 februari
Dit is volgens de correspondent van - Stockholms-Tidningen het Griekenland van vandaag. [N.a.v. een artikel 'Daar is het in Europa het ergst' in Stockholms-Tidningen 1 februari 1942 - hier niet opgenomen] En zo verschrikkelijk veel beter zal het in Europa wel nergens zijn, behalve hier in Zweden. Frankrijk moet toenadering zoeken tot Duitsland, stond er onlangs in een krant; ze kunnen het gebrek aan levensmiddelen en de ellende niet langer volhouden. In België vallen de mensen op straat flauw van de honger, in Finland en Noorwegen is het ellendig en in Duitsland natuurlijk ook. Hoe het in Rusland is, weet ik niet, maar met een beetje fantasie kun je je dat natuurlijk wel voorstellen.
En dan weer deze gruwelijk koude winter. De mensen moeten zo'n kou lijden en hebben het zo beroerd dat het om te huilen is.
Tijdens een plechtige ceremonie in [kasteel] Akershus heeft de Reichskommissar Terboven afgelopen zondagochtend meegedeeld dat Quisling minister-president van Noorwegen zal worden.
23 februari
Sinds de laatste keer dat ik schreef, zijn grote gebeurtenissen geschied die ik hier eigenlijk met veel grotere regelmaat had moeten invoeren. Zoiets als de val van Singapore gebeurt - naar men beweert - maar één keer per eeuw. Ik had een krantenknipsel bewaard over die gebeurtenis, maar dat lijkt te zijn zoekgeraakt. De Japanse krachtontwikkeling in de Stille Oceaan is uniek; als je je realiseert dat Singapore, een vesting waarmee Engeland eeuwenlang een buitengewone sleutelpositie in handen heeft gehad, na zo'n korte tijd door de Japanners kon worden ingenomen - dat zegt heel wat over het vermogen van de Japanners en misschien nog meer over de gruwelijke nonchalance van de Engelsen. Dit was de reden dat er in Engeland een regeringscrisis dreigde, maar blijkbaar heeft Churchill zoals gewoonlijk de storm overleefd. [...]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten