• Henrica van Erp (1473-1548): Kroniek van vrouwenklooster in De Bilt. Hertaling onderaan.
Anno 1505 wert Sinte Anne-altaer gestelt in onse kerk. Costen LIX rijnse gulden V stuyver, bekostigt by juffrou Hylwich van Vronesteyn, de priorinne en juffrou Margriet van Amerongen te samen.
Int selfde jaer op Divisio Apostolorum, so was ik, Henrica van Erp, vrouw, op de Deynsel, mit die kelweerster Lunenburg, Van der Haar ende juffrou Van Voerde. Ende wij hadden onse pander mede, Jan van Wulven, Loeff, schout van Syst, Jacob van Zulen, van Blickenborg, Dirk Gysbertssoen ende Thomesz. Henrikxsoen, buer en gereghtsluden van Zyest. Ende sy eerde die voore op rondom ons land, en de pander en de schout mit die bueren sloegen haar hand aen die peert, ende doe hielden sy die ploeg een stuck weegs ende gingen mede om so langh hen 't al dat land rondom die voerige geeerd was. Ende doe dat gedaen was, doe gingen wij eeten ende wij schonken die schout met die buer die daer bij waren een vat bier. Dat seynden wy hem thuys, dat sy hem daarmede vrolijk soude maken. Ende die pander voorseyd quam des anderen daags ende sloeg de klock te Syst ende geboot van mijns Genadigen Heeren wegen.
[Hertaling]
In het jaar 1505 werd het altaar voor St. Anna in onze kerk opgesteld.12 De onkosten bedroegen 59 rijnse guldens en 5 stuivers. Het werd gezamenlijk betaald door de priorin joffer Heilwig van Vronestein en joffer Margriet van Amerongen.
In hetzelfde jaar, op Divisio Apostolorum [15 juli], was ik, abdis Henrica van Erp, op de Dijnsel, in gezelschap van keldermeesteres joffer Lunenburg, joffer Van der Haar en joffer Van Voorde. Bij ons was ook onze pander [gerechtsdeurwaarder] Jan van Wulven, de schout van Zeist Loeff, Jacob van Zuylen van Blikkenburg, Dirk Gijsbertszoon en Thonis Hendrikszoon, buur- en gerechtslieden van Zeist. Zij ploegden een voor rondom ons land vrij; de pander en de schout en de buurlieden voerden het paard met de hand mee en gingen al ploegend voort totdat al het land rondom de[ze] voor geploegd was. Toen dat achter de rug was, gingen wij eten. We stuurden de schout en de buurlieden en hun gezelschap een vat bier. We lieten dat bij hem [de schout] thuis bezorgen, zodat zij zich daarmee konden vermaken. De genoemde deurwaarder liet de volgende dag in Zeist de klok luiden
prachtig citaat uit een tot op heden mij onbekend vrouwenklooster in De BILT: Utrecht, of Groningen, of? en dat bier brouwen, voor anderen mag ik hopen....
BeantwoordenVerwijderenIn De Bilt Utrecht! Oostbroek (grenzend aan de Uithof/'SciencePark') het mannenklooster, en Kloosterpark (wijkje grenzend aan de Utrechtseweg)ws plek van het vrouwenklooster.
BeantwoordenVerwijderen